Beweegprogramma COPD

Waar bestaat de groepstherapie uit?

  • De groepstherapie duurt 12 weken.
  • U krijgt 2x per week een training van 1 uur.

Het doel van de therapie is uw conditie verbeteren waarbij tijdens de training uw hartslag/zuurstofgehalte gemeten wordt.

  • Per groep kunnen 4 tot 6 personen deelnemen
  • Start programma met intake/onderzoek
  • Trainingsbelasting leren kennen en vergroten
  • De therapie wordt gegeven door een fysiotherapeut

Voor wie is de therapie?
De therapie is bestemd voor mensen met chronische longproblemen.

Kosten
De meeste verzekeraars vergoeden het COPD beweegprogramma in de aanvullende verzekering. We zullen u t.a.v. de vergoeding ondersteunen richting uw verzekeraar. De kosten vallen onder de aanvullende verzekering en komen niet ten laste van uw eigen risico. Andere mogelijkheden voor vergoeding kunnen tijdens het intakegesprek besproken worden.

Aanmelden kan via: Contact of telefonisch op 026 – 49 50 123

Wat is COPD?
COPD is de afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease: longaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD zijn de kleine vertakkingen van de luchtwegen beschadigd geraakt. Daardoor werken de longen minder goed. COPD leidt tot problemen met de ademhaling. Deze problemen bestaan uit (periodes van) kortademigheid, welke gepaard gaan met terugkerende hoest en overmatige slijmproductie. De beschadiging is in de regel een direct gevolg van roken en gaat zeker door zolang u doorgaat met roken. Nadat u gestopt bent met roken gaat de beschadiging langzamer. Eenmaal beschadigd longweefsel blijft beschadigd.

Nederlandse norm bij gezond bewegen
Slechts 30 minuten matige inspanning per dag is nodig. Toch voldoet 50% van alle Nederlanders niet aan deze norm! Juist bij een chronische aandoening is het bewegen van groot belang.

Waarom dit beweegprogramma bij COPD?
Bij mensen die regelmatig lichamelijk actief zijn, kunnen de ademhalingsklachten verminderen. Spiercellen ‘leren’ beter om te gaan met zuurstof. Hierdoor kunt u met minder zuurstof toch meer doen. Door conditieverbetering raakt u minder snel vermoeid en herstelt u meestal sneller na een griep of verkoudheid. Daarnaast kan het sporten met lotgenoten natuurlijk ook erg gezellig zijn.