Beweegprogramma Diabetes
Diabetes
In Nederland zijn er nu 850.000 mensen met diabetes. Elk jaar komen er 70.000 mensen met diabetes bij. 250.000 Mensen hebben diabetes maar weten dit zelf niet. 750.000 Mensen lopen veel risico om binnenkort diabetes te krijgen. Vrouwen lopen meer risico dan mannen. In de hele wereld is diabetes een groeiend probleem. Nu hebben 246 miljoen mensen diabetes. Bijna de helft is tussen de 40 en 59 jaar. De meesten hebben diabetes type 2. Als dit zo doorgaat hebben over 20 jaar 380 miljoen mensen diabetes.
Wat is Diabetes
Diabetes wordt ook wel ’suikerziekte’ genoemd. De officiële naam is diabetes mellitus.
Bij diabetes mellitus type 2 kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes type 2 maken zelf niet voldoende insuline of hun lichaam reageert minder adequaat op de insuline.
Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker (veel) te hoog op. Als er lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dat erg schadelijk voor alle delen van het lichaam. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk te behandelen.
Informatie over het beweegprogramma:
Wij fysiotherapeuten hebben als hoofddoel: mensen met diabetes, zoals u, verantwoord in beweging krijgen én houden, zodat u op een gezondere manier gaat leven.
Als gevolg hiervan zult u ervaren dat bewegen leuk kan zijn, met als beloning gezondheidswinst zoals:
· je fitter en prettiger voelen
· mogelijk minder diabetesmedicijnen nodig hebben
· minder kans op bijkomende aandoeningen (zoals hart- en vaatziekten,
zenuwproblemen, etc)
Het beweegprogramma is opgezet en wordt uitgevoerd in samenwerking met de diabetesverpleegkundige, de diëtist en huisartsen.
Wij verwachten van u: een actieve en gemotiveerde deelname. Het zal in het begin wennen zijn aan de nieuwe belasting en oefeningen. Wanneer u het bewegen volhoudt, zult u zich echter steeds fitter gaan voelen.
Wij houden de vorderingen nauwkeurig bij en meten de resultaten.
Overzicht beweegprogramma Diabetes
Start | Bezoek aan fysiotherapeut; individueel (medische vragenlijst, test) duurt ca. 45 minuten. |
Programma: | Gedurende 3 maanden sport u onder begeleiding van tenminste 2 fysiotherapeut 2x in de week een uur. Wij houden uw vorderingen nauwkeurig bij en meten de resultaten. |
Afsluiting | Individueel laatste bezoek, evaluatie, test etc. duurt ca. 45 minuten |
Het is de bedoeling dat u nu geleerd heeft met uw ziekte om te gaan zodat u zelfstandig een actievere levensstijl kan blijven beoefenen.
Uw fysiotherapeut zal u gedurende een jaar blijven volgen door middel van 3-maandelijkse evaluaties en waar nodig ondersteunen.
Wat neemt u mee naar bij de eerste intake / training:
· medische vragenlijst (krijgt u na aanmelding)
· medicijnenlijst
· makkelijk zittende sportkleding en schoenen
· dextro’s / ranja / evt. glucosemeter
Aanmelden kan via: Contact of telefonisch op 026 – 49 50 123