Haptonomie

Mijn naam is Karin Kiers, in 2003 ben ik afgestudeerd aan de Hanze Hogeschool in Groningen voor de opleiding Fysiotherapie.

Tijdens de opleiding kwam ik er al snel achter dat het contact met mensen een groot onderdeel is van de fysiotherapeutische behandeling. Ik vind het belangrijk dat een patiënt zich gezien en gehoord voelt en vanuit dat uitgangspunt wil ik graag samen op zoek naar beterschap.

Ik heb in verschillende praktijken gewerkt en bij een van die praktijken heb ik kennis gemaakt met haptonomie. Dit heeft mij zo enthousiast gemaakt dat ik in 2008 de deeltijd opleiding haptonomie aan de academie in Doorn ben gestart. In juni 2010 heb ik mijn diploma behaald.

Waarom fysiotherapie op haptonomische basis.
Met fysiotherapie zijn veel lichamelijke klachten op te lossen of te verminderen. De oorzaak van de klachten kan ook te maken hebben met “stress”, “het niet in balans zijn”, “het niet goed in je vel zitten”. Dan kan een combinatie van fysiotherapie en haptonomie uitkomst bieden.

Haptonomie biedt de mogelijkheid om opnieuw kennis te maken met uw gevoelsleven en wat het lichaam ‘vertelt’ over uzelf, over uw omgeving en over uw relaties met anderen. Door de drukte van het huidige leven neigen we ertoe voorbij te gaan aan wat ons lichaam ‘vertelt’ of laat voelen. Vaak negeren we signalen van ons lichaam, omdat we geleerd hebben vooral naar ons verstand te luisteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot gevoelens van onvrede, verstoorde relaties en het ontstaan of verergeren van lichamelijke en psychische klachten.

Voor wie kan fysiotherapie op haptonomische basis uitkomst bieden?
Voor iedereen met o.a.:
• spierverkrampingen zoals nek en rugklachten
• hyperventilatie
• hoofdpijn
• angst, onrust en slaapproblemen
• wisselende klachten
• chronische pijnklachten
• overspannenheid en burnout die het gevolg zijn van te veel spanning en het
niet (goed) kunnen ontspannen.

Het gaat hierbij niet om een vorm van psychotherapie.
Maar het uitgangspunt blijft fysiotherapie.

Wat ik nog even wil benadrukken is dat er een verschil bestaat tussen haptotherapie en haptonomie. Bij haptonomie praat u over een benaderingswijze. Deze kan toegepast worden door meerdere beroepsgroepen. Haptotherapie is een heel eigen beroep en gaat dieper in op de psyche van de mens. Ik ben fysiotherapeut en kan begeleiding geven op haptonomische basis.